söndag 20 mars 2016

Tips på skrivarböcker sökes

I veckan fick jag det glada beskedet att jag tilldelats stipendium för att gå på skrivarkurs i sommar. Direkt när jag läste mejlet fick jag känslan av skrivkramp. Ska jag kunna skriva? Alla idéer som jag skrev i ansökan har försvunnit (nej, jag har dem nedskrivna såklart, men det känns som att jag inte har lika mycket tankar om dem nu som då) och jag känner mig tom. Som jag alltid gör när jag behöver hjälp vill jag nu vända mig till böckernas värld. Alltså söker jag nu efter era bästa böcker som har med skrivande att göra.

Jag har tidigare läst Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz, som jag gillade. Hemma har jag dessutom Att skriva av Marguerite Duras och jag har Så gör jag av Bodil Malmsten, Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du av Kristian Lundberg och On Writing av Stephen King på min lista.

Vilka är dina bästa böcker om skrivande? Det behöver inte vara en guide, utan kan lika gärna vara en memoar eller biografi om författare och deras skrivande liv. Eller varför inte en författares samlade brev, där breven handlar mycket om skrivande. Eller intervjuer med författare om skrivande. Ni fattar, vad som helst som kan få mig att trigga igång något slags skrivande till i sommar.

PS. Nu har jag verkligen en legitim ursäkt att köpa fina skrivblock...

2 kommentarer:

 1. GRATTIS! Hmmm, jag kommer inte på något att rekommendera men jag är själv himla nyfiken på antologi/guide-böckerna som Maggie Stiefvater skrivit tillsammans med Brenna Yovanoff och Tessa Gratton - The Curiosities och The Anatomy of Curiosity. De har alla skrivit varsin novell till dem och de andra två har skrivit kommentarer i marginalerna. Och så berättar de om skrivprocessen och sånt. De skriver alla tre YA fantasy (jag gillar Stiefvater men kände inte till de andra två) och de här böckerna är antagligen också riktade till young adults. Så det är inte riktigt din grej utan mer en KUL grej, kanske. ;)

  Här finns ett litet smakprov:
  http://maggie-stiefvater.tumblr.com/post/66488616788/pleased-to-be-working-on-a-companion-to-this-with

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Åh, men sånt gillar jag! Jag älskar när författare kommenterar hur de tänkte när de skrev ett visst verk. Tack för tipset!

   Radera