fredag 4 mars 2016

Om det var krig i Norden - Janne Teller

Jag har länge tänkt att läsa Om det var krig i Norden och för var dag som går känns det som att den blir mer och mer aktuell.

Om det var krig i Norden är ett tankeexperiment. Vad skulle hända om det var krig i Norden istället och vi nordbor blev tvungna att fly? Att lämna våra vänner, hem, våra liv? Teller sätter läsaren i flyktingens skor och det är otroligt drabbande. Hon använder sig av retoriken som flyktingmotståndarna använder sig av och den pekar verkligen ut hur absurda vissa uttalanden om den pågående flyktingkatastrofen är. Inte nog med det, genom att vända på retoriken så att det istället är nordbor som kritiseras så sätter Teller fingret exakt på hur vi är som ett kollektiv och igenkänningsfaktorn blir hög.

Det finns inget land som vill ha fem flyktingar till. Flyktingar, som inte kan språket, som inte vet hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle, hur man respekterar sin granne, sätter gästens välbefinnande framför sitt eget och värnar om en kvinnas dygd. Flyktingar som inte vet hur man lever i värmen. Nej, det finns inget land som vill ta emot de dekadenta människorna norrifrån. Gudsförnekare, som vara kommer att förstöra de rättrognas levnadsmönster.

Inte nog med Tellers drabbande text, den illustreras dessutom vackert av Helle Vibeke Jensen vars illustrationer är enkla och sobra. Det är illustrationer som fungerar som komplement till Tellers sparsmakade prosa, men det är också illustrationer som skulle fungera helt på egen hand. Det skulle vara intressant att göra en bildpromenad med den här boken.

Pricken över I är ändå att hela boken är formgiven som ett litet pass, det viktigaste dokument i vår värld. Detta dokument som bestämmer om vi får släppas in eller om vi får stå ute. Ett litet häfte som folk tror säger mer om oss än vad vi själva gör.

Om det var krig i Norden
Janne Teller
Lilla Piratförlaget
2012
59 s.

PS. I en intervju med Clémence Poésy kommer hon ut som en book pusher och säger: "When there’s something I really love I buy it for everyone for six months and then move on to the next one. I’m a bit of a book pusher." Det är precis så jag är, och kommer att vara med den här boken. Var en book pusher med Om det var krig i Norden. Köp den till alla du känner (och inte känner).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar