söndag 31 maj 2015

Station Eleven - Emily St John Mandel

Trodde du att du var trött på post-apokalyptiska romaner? Det trodde jag med.

Station Eleven är till ytan ännu en post-apokalyptisk roman. Världen som vi känner till den har gått under och 99,9% av mänskligheten har utplånats av ett luftburet virus. Samma dag som viruset utvecklas till en pandemi dör den kände Hollywoodskådespelaren Arthur Leander på scen under en föreställning av King Lear, dock av en hjärtattack, och några timmar senare är apokalypsen ett faktum. Tjugo år efter katastrofen har små bosättningar bildats i världen och vi får följa the Traveling Symphony, en grupp nomadiska musiker och skådespelare som reser runt till bosättningarna och spelar musik och Shakespeare.

När jag började läsa den här boken på bussen missade jag mitt eget stopp för att jag inte kunde släppa den. Jag trodde som sagt att jag var trött post-apokalyps och dystopier, men Station Eleven känns som en frisk vind i denna helt ärligt rätt överexploaterade genre. Istället för att fokusera på fakta om vad som hände och världbyggande (även om det såklart är viktigt för trovärdigheten), så fokuserar Mandel istället på de karaktärer som vi får möta i boken. Apokalypsen känns på sätt och vis sekundär, men på samma gång är den naturligtvis nödvändig för att iscensätta romanen.

Det sätt som Mandel väver ihop karaktärer, platser och ting gör att läsningen stundtals känns som att läsa en spänningsroman. Hur hänger alla ihop? Varför har till exempel Kirsten, en skådespelerska i the Traveling Symphony, serietidningar som ritades av Arthur Leanders ex-fru Miranda? Vad hände med Jeevan och Clark? Ni förstår vad jag menar, Mandel lämnar små spår som jag inte kunde sluta att följa.

Eftersom romanen utspelar sig i flera parallella handlingar vid olika tidpunkter får man möta karaktärer om och om igen på olika sätt och i olika sammanhang. Trots dessa parallella skeenden slutar romanen där allt började och när jag slår ihop boken vill jag genast läsa den igen.

Trots ihärdiga googlingar har jag inte lyckats ta reda på om något svenskt förlag ska ge ut denna bok. Det kan väl inte stämma? Hallå svenska förlag, översätt genast denna guldklimp till roman!

Station Eleven
Emily St John Mandel
Alfred A. Knopf
2014
352 s.

1 kommentar:

  1. Helt, helt otroligt att boken fortfarande inte är utgiven på svenska. En av de allra bästa böckerna jag någonsin läst.

    SvaraRadera