fredag 1 maj 2015

Fangirl - Rainbow Rowell

Jag älskade Eleanor and Park. Det är den första boken av Rainbow Rowell som jag läste och därför var jag lite rädd att ge mig in på Fangirl just eftersom Eleanor and Park är så bra.

Fangirl handlar om tvillingarna Cath och Wren som tidigare varit oskiljbara. De har bott i samma rum, haft samma kläder på sig och framför allt - älskat Simon Snow lika mycket. Simon Snow ska föreställa en slags Harry Potter och den här boken handlar om fandomet kring fenomen som Harry Potter och andra franchises som baserar sig på ungdomsböcker. Nåväl, Cath och Wren har blivit antagna till samma college och Cath som alltid trott att hon och Wren skulle bo tillsammans finner sig plötsligt dumpad av sin syster och boende med en annan tjej och hennes pojkvän som hänger i deras rum för jämnan. Allt Cath vill är att hänge sig åt sitt skrivande, framför allt fanfiction som hon skriver om Simon Snow, men hennes professor i kreativt skrivande vill att hon breddar sitt skrivande och anser att fanficiton är plagiat.

Fangirl håller inte riktigt upp till samma standard som Eleanor and Park för min del. Den här boken känns inte lika välskriven som Eleanor and Park utan Rowell svävar gärna ut i sidospår rörande Simon Snow och det tar ovanligt lång tid för vissa storylines att få sin upplösning. Trots att jag tyckte att boken var något lång, spretig och pratig så slukade jag den ändå eftersom jag tycker om Rowells karaktärer. Jag gillar den osäkra Cath som plötsligt finner sig i en ny situation hon inte bett om, jag gillar Wren som vill bryta sig fri från gamla mallar (trots att man blir irriterad på henne också) och framför allt gillar jag Caths rumskompis Reagan och hennes kille Levi. Jag är dessutom ett fan av skolskildringar överhuvudtaget och just collegeböcker har jag varit svältfödd på och därför känns det extra kul att läsa om Cath och Wrens collegeupplevelse.

I oktober publiceras Carry On (som till exempel Bokbabbel skrivit om här) som alltså ska handla om Simon Snow som Cath skriver fanfiction om. Jag gillar tanken på att boken kommer att bli en bok i en bok eftersom Carry On är namnet på Caths fic, men jag är också tveksam till detta. De utdrag som fanns om Simon Snow i Fangirl är inte bra. Jag vet inte om det är översättningen, men de känns väldigt töntiga. Smygande Tråken (som jag antar är en slags Voldemortfigur) ska alltså vara Simon Snows fiende. Smygande Tråken. Är det meningen att namnet ska låta så töntigt även på engelska eller var detta något som hände i och med den svenska översättningen?

Om jag läser Carry On kommer jag nog att läsa om Fangirl först. Helst på engelska i den specialutgåva som kommer ut i maj.

Fangirl
Rainbow Rowell (översättning: Carla Wiberg)
Berghs
2015
427 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar