onsdag 31 augusti 2016

84, Charing Cross Road - Helene Hanff

Jag har länge velat läsa 84, Charing Cross Road eftersom det är en kultbok om böcker, läsande och London. Dessutom är den epistolär. What's not to love? Jag köpte till slut boken på London Review Bookshop och läste den direkt när jag kom hem.

84, Charing Cross Road börjar med ett brev som New York-bon Helene Hanff skickar 1949 till antikvariatet Marks & Co. på just Charing Cross Road i London. Hon har sett en annons om att de säljer ovanliga och antika böcker och hon tycker dels att amerikanska böcker är för dyra, dels att de inte alls är lika fint gjorda som engelska. Så börjar en över tjugo år lång korrespondens mellan den anställde Frank och Helene, där hennes lättsamma och sociala amerikanska attityd står i kontrast mot Franks mer tillbakadragna och lågmälda brittiska.

Hanffs kärlek till litteratur går inte att ta miste på när man läser boken. Hon är exakt en sådan läsare jag vill vara. Som noggrant väljer ut sina böcker och som även läser allt som refereras till i en bok. Hennes förkärlek till litteratur började med boken The Oxford Book of English Verse av Arthur Quiller-Couch (eller "Q" som hon kärleksfullt kallar honom) och i den skriver han om Miltons Paradise Lost och då läser hon Milton. Men när hon väl läser Milton refererar han till den kristna Bibeln och Hanff som är judinna ber genast Frank att skicka en kristen Bibel så att hon kan förstå vad Milton refererar till, och så vidare. Eftersom hon inte gick på college så kallar hon detta sin utbildning i livet.

Hanff är otroligt personlig i sina brev och vi får veta om hennes liv, arbete och tankar kring litteraturen hon läser. Hon sväller ut och skickar flera brev på raken, medan Frank är den totala motsatsen. Det tar flera år innan han ens kallar henne "Helene" i sina brev, i många år skriver han bara "Miss Hanff" till henne. Han är sparsam med detaljer och beskriver mest hur de har eller inte har boken Hanff vill ha och det är inte förrän andra anställda på Marks & Co. börjar skriva till Hanff som en bild av både bokhandeln och Frank börjar träda fram. Frank har en fru och två döttrar och Hanff börjar genast brevväxla även med Franks fru.

Andra delen av min utgåva innehåller boken The Duchess of Bloomsbury Street från 1973 som är Hanffs dagbok från när hon väl besökte London. För en som precis lämnat London så kändes det som ett bakslag. Här trodde jag att jag hade fått min Londonfix för denna gång, men efter att ha läst 84, Charing Cross Road vill jag genast tillbaka och gå i Hanffs fotspår och se allt med samma fascination och förälskelse som hon gör. 84, Charing Cross Road är framför allt en hyllning till böcker och läsning, men det är också det bästa kärleksbrev till England och London som jag har läst. Som Hanff skrev i ett brev:

I told him I'd go looking for the England of English literature, and he said:
'Then it's there.'

På svenska heter boken 84, Charing Cross Road med Hertiginnan av Bloomsbury Street och gavs ut 1986 på Trevi förlag. Senaste gången den blev publicerad på svenska var 2009 på En bok för alla. Dessvärre finns den inte i tryck längre, men ditt lokala bibliotek borde ha en utgåva.

84, Charing Cross Road
Helene Hanff
Slightly Foxed Editions
2015 (ursprungligen 1970 och 1973 The Duchess of Bloomsbury Street)
240 s.

2 kommentarer: