söndag 10 juli 2016

Search Party - George the Poet

I led med mitt löfte till mig själv att läsa mer poesi ville jag läsa något nutida, skrivet av någon ung. Jag hade läst och hört en del om George the Poet eftersom jag ändå är lite bevandrad inom spoken word och har gått på många poetry slams. Därför köpte jag George the Poets första samling, Search Party, i höstas på Foyles i London.

Search Party är en samling dikter där vi får ta del av George the Poets uppväxt och hans politiska åsikter. Många av dikterna präglas av en dikotomi (priviligierade-icke priviligerade, fattig-rik, ung-gammal, staden-landet, folket-etablissemanget etc.) och den klassresa som han har gjort. Samtidigt som han skriver om livet på gatan och livet i de concil estates som han och hans kompisar växte upp i, så får man också små glimtar av hans utbildning. Han läste politik, sociologi och psykologi vid Cambridge och beskriver ofta livet på det council estate där han växte upp med en akademisk lupp. Livet på gatan beskrivs med akademiska ord samtidigt som han också skriver på slang i en blandning som både är talande för den han är, men som också bildar ett nytt språk och en ny attityd.

Generationen som både jag och alla andra i tjugoårsåldern tillhör beskrivs i USA och Storbritannien som "millenials". Det är barn till generationen som hade allt, babyboomers, och deras barn, t.ex. George the Poet och alla andra twentysomethings nu, beskrivs ofta i media som narcissistiska och som att allt bara handlar om dem och att de får allt och inte bryr sig om omvärlden (se till exempel den här artikeln från Time Magazine som fick mycket uppståndelse). Jag tycker att George the Poet är ett utmärkt exempel på att dagens unga inte alls bara vill ha allt (såklart finns det sådana också, men sådana människor finns i varje generation) i en handvändning utan att de bryr sig om samhället. Han visar på hur politiskt aktiva unga idag är. Hur de är utbildade och vill påverka. De sitter inte ner på soffan och vill få allt serverat på ett silverfat som dagens äldre verkar tro. Detta beskrivs väldigt bra i dikten "My City":

In estates with the least funding - 
Look at the state of east London.
That's a paradox: witness economy blooming
For the have-a-lots business is gonna be blooming,
But there's a difference between having a front-row seat
And watching from the sidelines.

Search Party är en samling dikter som är fulla av rim och rytm, när man läser dem tyst för sig själv vill man egentligen bara läsa dem högt för man kan riktigt höra och känna att dessa dikter verkligen är gjorda för att framföras, men så är George the Poet också en spoken word-poet och han gör sig inte lika bra på pappret som när han uppträder. På YouTube finns det mängder med klipp på hans uppläsningar, till exempel den här med just "My City".

Search Party
George the Poet
Ebury
2015
128 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar