måndag 20 juni 2016

Sommarläsning 2016

Idag är min första semesterdag och vad passar mer än att skriva om min planerade semesterläsning? Igår plockade jag ihop en hög utifrån min lista jag hade i huvudet och lade upp på min Instagram. Här blev resultatet:


Charlotte Perkins Gilman, The Yellow Wall-Paper: En novell som jag har tänkt att läsa hur länge som helst och i sommar ska det ske.

Rumi, The Masnavi, Book 1: Rumi har dykt upp i böcker som jag läst hela året och det har känts som ett tecken att jag borde läsa honom. Dessutom har jag börjat läsa mer poesi, så det passar bra.

William Shakespeare, The Winter's Tale: Jag brukar läsa (åtminstone) en Shakespearepjäs per sommar och i år är det The Winter's Tale som gäller eftersom jag vill läsa Wintersons moderna version.

Jeanette Winterson, The Gap of Time: Är det något jag har sett fram emot detta år så är det alla moderna versioner av Shakespeare som blir utgivna. Det är faktiskt en ren skandal att jag inte har läst någon i serien än, men i sommar går startskottet och förhoppningsvis kommer jag hinna med någon mer innan året är slut.

Elena Ferrante, The Story of a New Name: Hade jag all tid i världen och inte så många böcker att läsa skulle jag läsa alla Ferrantes böcker i sommar, men jag är realistisk och hoppas att jag hinner läsa åtminstone denna.

Lotta Lundberg, Timme noll: Om en vecka åker jag på skrivarkurs med Lotta Lundberg och därför ville jag läsa något av henne innan jag åker. Jag har nyss läst Ön som jag inte var helt överväldigad av, så jag hoppas att Timme noll engagerar mig mer.

James Rebanks, The Shepherd's Life: Jag läste någonstans att Rebanks bok skulle innehålla mycket om litteratur. Jag vet inte om det stämmer, men den åkte upp på läslistan ändå för även om han inte skriver om läsning så är det något som tilltalar mig med det solitära (?) livet på landet.

Ted Hughes, Poetry in the Making: Jag läste Crow tidigare i vår och blev nyfiken på mer Hughes och det bästa jag vet är författare som skriver om sitt eget läsande och skrivande, så därför kändes denna självskriven.

Ocean Vuong, Night Sky with Exit Wounds: Vuong har blivit hyllad i både The New York Times och i The New Yorker och jag har blivit tillräckligt övertygad av recensionerna där för att köpa boken. Jag har mycket höga förväntningar, men av det jag har läst hittills så tror jag att de kommer att infrias.

Teskedsorden, Inte en främling: Vi kommer att arbeta med boken i höst, därför tänkte jag läsa den nu i sommar och förbereda mig.

Ison Glasgow och Emil Arvidsson, När jag inte hade nåt: Även denna kommer vi att arbeta med i höst.

Dylan Wiliam, Att följa lärande: För mig handlar semester också om att förkovra mig och därför har jag slängt med en massa böcker som rör jobbet. Dylan Wiliam har jag velat läsa länge och jag hoppas att jag hinner med att läsa honom i sommar.

Carol Dweck, Mindset: Även denna hoppas jag att jag hinner med i sommar för att utveckla mig på jobbet. Vi kommer också att jobba en del med mindset med eleverna.

Caitlin Moran, Moranifesto: För att jag slänger mig över allt Moran skriver.

G. Willow Wilson, Adrian Alphona och Jacob Wyatt, Ms. Marvel, Vol. 2, Generation Why: Jag älskade den första volymen av Ms. Marvel och längtar efter att få läsa mer om Kamala Khan.

Kate Zambreno, Heroines: Efter reportaget om Zambreno i DN blev jag intresserad av att läsa boken, så jag köade på biblan och nu är den här lagom till semestern.

Adrienne Gear, Reading Power: Ytterligare en bok som jag gärna vill läsa för att utveckla min egen undervisning.

Daniel Möller och Hampus Möller, Du! Hitta rytmen: Även denna bok kommer vi att jobba med i höst, så jag hoppas jag hinner att läsa den.

Efter att ha plockat ihop böckerna och lagt upp dem på Instagram kom jag på att jag utelämnat flera böcker som jag hela året har tänkt "de läser jag i sommar", så här kommer alltså en liten lista på bubblare:
Helen Macdonald, H is for Hawk
Karl-Ove Knausgård, Min kamp 1 (åtminstone, jag köpte ju ändå hela serien på bokrean för att jag tänkte läsa hela serien i sommar...)
Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah
Yaa Gyasi, Homegoing

Det här är nog den största sommarläsningshögen jag har plockat ihop och det är ett under om jag kommer att kunna läsa alla... Hur ser eran sommar-/semesterläsning ut?

2 kommentarer:

  1. Ååh - Yellow Wall-Paper, jag tänkte köpa just den fina Penguinutgåvan men så hittade jag Lady Susan och jag har ju ändå läst Wall-Paper så. Rebanks är på min sommarlista också. Eller åtminstone på min "nästa beställning"-lista. Jag gillar din Shakespeare-tradition, kanske jag också ska prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju en liten soft spot för Penguin little black classics, så kommer nog köpa fler i London, hehe. Åh, ser fram emot att se vad du tycker om Rebanks! Shakespearetraditionen är bra, då blir de lästa tids nog liksom :)

      Radera