söndag 29 november 2015

Make Your Home Among Strangers - Jennine Capó Crucet

You had me at "ultra-elite college". Som så många andra bokbloggare är jag en stor vurmare för romaner som utspelar sig på skolor. Helst college/universitet eller internat. Jag vet att man på Bokhora gärna kallar denna genre för "akaporr", men jag är inte riktigt där än (akademiska romaner, kan man kalla dem det?). Hur som helst, det är något visst med romaner som utspelar sig på skolor, särskilt sådana man bor på. Den instängda miljön som möter den (oftast) öppna kunskapsatmosfären.

Make Your Home Among Strangers handlar om Lizet som i hemlighet ansöker till det anrika colleget Rawlings i New York (jag tänker mig att det är som ett Ivy League) i hemlighet eftersom en akademisk karriär inte är tänkbar i hennes familj. Hon är barn till kubanska invandrare och har i hela sitt liv bott i det kubanska området Hialeah i Miami. Hennes förväntade framtid är att hon går klart high school och sedan börjar jobba och skaffa familj, så när Lizet i hemlighet ansöker och accepterar en plats vid Rawlings blir det kalabalik och hon anses vara familjens förrädare. Romanen handlar dock inte bara om Lizets anpassning till sitt nya liv, utan Crucet väver också in en parallellhistoria om en kubansk flykting, ett litet barn, som tagit sig över sundet mellan Kuba och Miami, och hans kamp för att få stanna i USA.

Det är parallellhistorien som jag inte riktigt förstår mig på. Visst, Lizets mamma blir involverad i kampen och mycket av historien har att göra med att både Lizet och hennes storasyster Leidy känner sig övergivna av sin mamma som istället ägnar all sin tid åt kampen för att barnet ska få stanna. Leidy som själv blivit mamma sista året i high school och som skulle behöva hjälp med sin egen son känner sig dessutom dubbelt övergiven av Lizet som åker till New York och mamman som ägnar all sin vakna tid åt ett annat barn. Kanske ville Crucet skildra något mer än bara Lizets liv, kanske ville hon också skildra livet som kubanska invandrare lever i USA, främst i Miami, men för mig faller det platt. Det är som att två romaner försöker samsas i en enda bok.

De delar som däremot är riktigt bra är delarna som utspelar sig på Rawlings. Hur Lizets första termin slutar i katastrof när hon blir anklagad för fusk eftersom hon har en så svag studiebakgrund att hon inte ens förstår att det hon gjort är att fuska. Hur hon försöker passa in i en vit, överklassnorm och samtidigt hålla fast vid sitt hem, sin familj och sina kubanska rötter. Hur hon blir kallad kuban av sina klasskamrater ("This is Liz. She's Cuban.") och hur hon av sina föräldrar inte anses vara kuban eftersom hon minsann är amerikan. Hur hon till slut hittar sin nisch inom det akademiska och slits mellan att följa den drömmen eller svika sin familj ännu en gång.

Make Your Home Among Strangers hade varit en vassare roman om den endast handlat om Lizets egen bildningsresa och inte parallellhistorien med det kubanska flytkingbarnet. Däremot är detta Crucets debutroman och jag ser trots detta fram emot att få läsa hennes nästa.

Make Your Home Among Strangers
Jennine Capó Crucet
St. Martin's Press
2015
400 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar