söndag 8 november 2015

Bokhandlar i London

London är en av de städer jag känner till bäst i världen. Det är min andra hemstad. Min fristad. Dit jag åker så fort jag får en ledig lucka i mitt schema. På höstlovet läslovet åkte jag dit och det blev visserligen inte så mycket läsning gjort som man kanske hoppas på ett läslov, men det blev desto mer bokhandelsbesökande och eftersom jag har besökt väldigt många bokhandlar i London tänkte jag att ett litet inlägg med tips, kombinerat med mina fynd från resan kunde vara på sin plats.

Jag landade på onsdagskvällen och tog mig direkt (nåja, direkt och direkt, så direkt det kan bli om man är snål och tar tuben hela vägen till östra London) hem till min vän som jag skulle bo hos. På torsdagen hade jag planerat en promenad i Bloomsbury och Soho för att på så sätt pricka in majoriteten av mina favoritbokhandlar.

66 The Brunswick, off Marchmont St

Jag började dagen med att åka till Skoob (notera att Skoob är books baklänges) som är en second hand-bokhandel med ett otroligt stort utbud. Jag hade aldrig varit där tidigare, men många av mina favoritbooktubers har den affären som sin favorit. Affären ligger i källaren på kanten av shoppingområdet The Brunswick och är knökfullt med böcker från golv till tak. Majoriteten av böcker de har är i pocket, vilket jag helst undviker, men de hade några bra hyllor med rätt bra urval av hardback fiction, så jag fick åtminstone med mig två böcker: Sweet Tooth av Ian McEwan och The Interestings av Meg Wolitzer. Priserna är dock lite i överkant för att vara second hand i London, men butiken är väl värt ett besök. Inte minst för att se alla klassiska Penguin paperbacks som finns i överflöd.

12 Bloomsbury St

Oxfam Bookshop upptäckte jag när jag hade praktik i London i mars och det är nog min favorit av Londons second hand-bokhandlar. Priserna är bra och går till välgörenhet, dessutom får de in väldigt bra och intressanta titlar. Är man som jag dessutom ett hardcover fan som jag, så finns det flera hyllplan att spana in. Denna gång hade jag inte tänkt att köpa så många; jag var ju tvungen att tänka på bagagevikten, men jag hittade ändå tre böcker som jag inte kunde lämna kvar där med gott samvete: Almost English av Charlotte Mendelson, A Gate at the Stairs av Lorrie Moore och The Republic of Imagination av Azar Nafisi.

107 Charing Cross Rd

Foyles är utan tvekan min favoritbokhandel. Det går inte ett Londonbesök utan att jag måste dit och jag tycker den har blivit ännu bättre sedan den bytte lokaler och renoverades. Extra plus är att den är indie och inte tillhör en stor nationell kedja som till exempel Waterstones (även om jag gillar Waterstones också). Här hade jag planerat att köpa fler böcker än vad jag faktiskt gjorde, så jag antar att det jämnar ut sig till slut... Jag köpte en signerad förstautgåva av Bill Brysons nya bok The Road to Little Dribbling, The Gap of Time av Jeanette Winterson, Search Party av George the Poet och Grief is the Thing With Feathers av Max Porter.

203-206 Piccadilly

Foyles är min favorit, men Waterstones Piccadilly kommer inte långt efter. Liksom Foyles är det flera våningar med böcker och de har ofta väldigt fördelaktiga priser (om man gillar pocket så finns det nästan alltid erbjudanden av slaget buy one get one half price) och jag hade faktiskt beställt J. K. Rowlings nya Galbraithbok Career of Evil genom deras click & collect-service eftersom den då blev halva priset. Trots att jag strosade där i mer än en timme denna gång blev det inte mer än så. På Foyles och Waterstones Piccadilly är det bara häftigt att vara och insupa atmosfären tycker jag.

Southbank Book Market
Under Waterloo bridge

Under Waterloo bridge gömmer sig en utomhusmarknad där de säljer second hand-böcker. Jag brukar alltid gå dit för att jag älskar Southbank överhuvudtaget och det är alltid bra stämning där. Dessvärre har jag aldrig köpt en bok där eftersom att många av titlarna är väldigt dyra, men stämningen är det inget fel på!

Det här blev i alla fall min slutgiltiga hög från London:


Rätt nöjd med den högen alltså!

Nu hann jag inte med några fler bokhandlar vid denna vistelse, men hade jag haft tid hade jag åkt till Daunt Books i Marylebone som också är en av mina favoriter (dessutom ligger den bredvid en vanlig Oxfam som brukar ha en rätt trevlig boksektion), så jag tipsar om den med.

83 Marylebone High St

Daunt books är en otroligt vacker viktoriansk bokhandel, så dit kan man med fördel åka om man också gillar inredning och arkitektur. De har böcker insorterat efter land, men när jag var där senast tror jag att jag köpte klassiker.

1 kommentar: