söndag 18 september 2016

Outline - Rachel Cusk

Ända sedan Curtis Sittenfeld tipsade om Outline på sin Twitter har jag varit sugen på att läsa den. Dock så var jag lite tveksam eftersom jag tidigare läst Make Your Home Among Strangers som hon också hyllade och den tyckte jag inte var så bra som jag hade förväntat mig, men jag tänkte att jag ger hennes boktipsande en chans till med Outline. Inte minst med tanke på att uppföljaren Transit kommer ut snart.

Outline handlar om en kvinna som är skrivarlärare på en kurs i Athen. Den handlar om hennes möten med olika människor där man för det mesta får lära känna de människor hon pratar med, men även hennes tankar kring vad de säger. Först börjar hon prata med sin stolsgranne på flyget ner till Athen och de träffas även senare i boken när han låter henne följa med på hans båt ut till en ö i den grekiska övärlden (skärgården? Säger man det om Grekland?). Hon träffar också en annan skrivarlärare på skolan över en fika, en gammal vän från London som är grek och hans författarkompis, hennes kursdeltagare och slutligen kvinnan som ska bo i lägenheten som hon är inackorderad i efter henne.

Bokens titel, Outline, tycker jag verkligen knyter ihop hela romanens anspråk. Vi får aldrig veta kvinnans namn och vi får också veta hennes tankar och analyser utifrån de konversationer hon har, men vi får knappt reda på något mer om hennes liv. Vi vet att hon har bott i Athen tidigare, vi vet att hon har två söner och vi vet att hon är skild och bor i London. Om hennes konversationspartners får vi veta ganska ingående detaljer och även deras namn. Det vi får veta om hennes kursdeltagare är också deras namn och sedan en eller två reflektioner från dem, men inte mer. Här får vi som läsare alltså en eklektisk samling fakta om olika personer, men inget kronologiskt narrativ från karaktärerna själva som gör att vi förstår dem. Alla karaktärer, inklusive huvudpersonen själv vars ögon vi får se allt ifrån, är som outlines. Som ett pussel där man hittat alla kantbitarna, men sedan inte lyckats pussla ihop innehållet helt.

Normalt tycker jag om att till och från läsa böcker utan riktig handling om språket är bra. Cusks språk är bra, men jag vet inte om det är min grej. Trots att boken ändå är runt 250 sidor, så händer inte särskilt mycket mer utan ibland känns det bara som att hon vill ha utrymme att visa vilka vackra meningar hon kan bygga rent stilistiskt utan att de tillför värst mycket till romanen i sig. Jag ska inte sticka under stol med att jag var riktigt nära att lägga ner den här boken på grund av det. Ibland kändes det som att jag bara tuggade sida efter sida utan att egentligen få någon riktigt bra analys eller reflektion; det var bara en uppvisning av Cusks förmåga att bygga ihop meningar snyggt. Däremot är jag ändå glad att jag höll i läsningen, för till och från fick man ett riktigt bra stycke att bita i.

Vad jag kan se har inte boken utgivits på svenska någon gång, men i slutet av september publiceras uppföljaren Transit. Av blurben framgår att den ska handla om en kvinna med två söner som flyttar till London efter ett kollapsat giftermål, men jag vet ärligt inte om det är samma kvinna eller om den bara tematiskt är en uppföljare, som förlaget skriver i sin blurb.

Outline
Rachel Cusk
Faber & Faber
2014
256 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar