måndag 21 november 2016

Oktober 2016

November är nästan slut, så varför inte kika på vad jag läste under oktober månad (eftersom jag inte har orkat att skriva om det förrän nu)? I september skrev jag att jag önskade att min lässvacka vore slut, och det verkar som att läsflytet åter kom på besök i oktober eftersom jag lyckades läsa ut fem böcker, vilket är riktigt bra för att vara jag. I september läste jag

Bluets av Maggie Nelson
The Sunlight Pilgrims av Jenni Fagan
Stanna av Flora Wiström
Det är natten Karolina Ramqvist
Hot Milk av Deborah Levy

Som jag skrev i september blev jag tvungen att beställa ett exemplar av Bluets av Maggie Nelson eftersom bibliotekets exemplar var trasigt, något som jag upptäckte mitt i läsningen. Nu hade jag ju kunnat vänta på att biblioteket ersatte boken, men jag visste redan mitt i läsningen att denna bok vill jag äga, stryka under passager i och komma tillbaka till igen.

Efter det läste jag The Sunlight Pilgrims av Jenni Fagan, som jag trodde skulle vara någon slags litterär dystopi à la Station Eleven*, men jag gjorde fel i att ha så höga förhoppningar på den. Det är en bra bok, men inte det bästa jag har läst. Samma kände jag för Stanna av Flora Wiström; det är hennes debutroman och den är helt okej, men inte i min stil alls. Däremot tror jag att den fyller ett tomrum för romaner om tonåringar efter gymnasiet som är på väg in i vuxenvärlden med allt vad det innebär.

Därefter läste jag Det är natten av Karolina Ramqvist eftersom att den skulle tillbaka till biblioteket och även om jag inte tycker att det är jobbigt att lämna tillbaka låneböcker olästa, så ville jag ändå hinna ta mig igenom den. Jag är verkligen glad att jag läste den, men ser fram emot att läsa den igen då jag har mer tid för eftertanke. Visst att boken gör sig väl i en snabb genomläsning, men jag vill också läsa och stryka under och stanna vid de tankar hon utvecklar kring skrivandet och författaren som alter ego. Jag har önskat mig den i julklapp, så jag hoppas att jag får den (annars ger jag mig själv den i julklapp, säkert). Efter det läste jag ut Hot Milk av Deborah Levy som verkligen började stort. Jag tyckte att hela det första kapitlet var magiskt - språket och stämningen var där, och Levy gav verkligen mersmak och det hade alla ingredienser för att kunna bli en slukarfest för Frida, men mot slutet tyckte jag att den tappade lite och det blev aldrig den där fullpotten som jag var ute efter. Däremot tycker jag fortfarande att det är en bra och läsvärd roman.

I oktober fick jag besked om lönehöjning och på vilket sätt firas det bättre än med att köpa böcker? Därför gick jag all in på böcker som har att göra med skrivande på något sätt (essäer om skrivande och/eller konst, memoarer, föreläsningar etc.) eftersom jag kommit igång med mitt eget skrivande igen efter att min terapeut inspirerat mig till det. Följande böcker beställde jag hem:

A Room of One's Own av Virginia Woolf
Why I Write av George Orwell
On Writing av Jorge Luis Borges (det är ju ändå hans bok Fiktioner som gett upphov till mitt internetalias)
The Dyer's Hand av W.H. Auden (som rekommenderas i Bodil Malmstens Så gör jag)
Reborn: Journals and Notebooks, 1947–1963 av Susan Sontag
A Moveable Feast av Ernest Hemingway
Known and Strange Things av Teju Cole
Loggböckerna 2005–2013 av Bodil Malmsten

Förutom dessa böcker som berör skrivande på olika sätt, så har jag i oktober dessutom börjat läsa Så gör jag: Konsten att skriva av Bodil Malmsten. Jag gillar den verkligen hittills och läser några kapitel då och då när jag känner för det. Utöver den började jag också läsa The Tidal Zone av Sarah Moss och jag tror faktiskt att det kan bli årets bok för mig. Jag återkommer när jag läst ut och hoppas att den håller hela vägen.

Har ni några bra bokrekommendationer för en skrivande person? Vad läser ni just nu?


*Det här är your friendly neighbourhood Station Eleven watch: Det verkar ännu inte finnas planer på att ge ut denna pärla till bok på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar