måndag 4 januari 2016

Hur dokumenterar du det du läser?

Har du en läsdagbok? Blogg? Instagram? Twitter? Anteckningsblock?
All of the above?

Jag har i flera år alltid haft en lista längst bak i min kalender där jag skriver upp datum på det jag läser under det kalenderåret. Sedan har jag lagt till Goodreads som en slags läsdagbok, men också för att snoka på vad andra läser samt tipsa/bli tipsad och kommentera. Under många år har jag dessutom försökt föra en läsdagbok där jag skriver upp författare, titel och datum samt en liten kommentar eftersom jag ofta glömmer bort vad jag tycker om boken. Dessutom brukade jag också skriva upp citat under läsningens gång, men denna läsdagbok har nu blivit ett stort ok för mig. Jag ligger åtminstone ett halvår efter med att rapportera omdömen (och vad är då poängen om jag redan glömt vad jag tyckte i detalj?) och ligger åtminstone 100 citat efter. Nuförtiden brukar jag fota citat jag gillar och sedan skriva av dem i läsdagboken, men det säger ju sig självt vilken tid det tar... Så nu har jag en telefon full med bilder på citat och ingenting att göra med dem.

Jag har dessutom också fört dagbok seriöst under något år, men sedan jag tog examen och började jobba har jag inte haft tid att skriva alls, vilket är tråkigt eftersom jag just gärna hade dokumenterat denna första tid som nyexad lärare. Nytt år betyder ofta nya möjligheter och en chans att börja om eller göra någonting annorlunda och därför tänkte jag styra upp mitt dagboks- och läsdagboksskrivande.

Förutom att jag under 2016 ska jobba med min basgarderob så ska 2016 bli året då jag tar åtminstone en (1) bild i veckan med min nya Instaxkamera och klistrar in i min dagbok, för även om jag inte orkar skriva kan en bild och några ord säga någonting mer om veckan än att inte skriva alls. Dessutom tänker jag att eftersom jag redan dokumenterar vilka böcker jag läste när (på Goodreads och i min kalender) så låter jag istället mina tankar om min läsning och citat infogas i min dagbok så att den numer kanske kommer innehålla korta tankar och anekdoter blandat med bilder och citat. Nästan som en liten scrapbook över mitt liv.

Jag håller också på att experimentera med att ta en bild med min Instaxkamera på boken jag för tillfället läser och sedan använda bilden som bokmärke under läsningen. När jag är klar klistrar jag in det i min dagbok, men vi får se om det kanske blir överflödigt. Om inte annat är det i alla fall en trevlig dokumentation.

Berätta hur ni gör! Jag älskar att höra om hur folk dokumenterar sin läsning och sina liv.

4 kommentarer:

 1. Nuförtiden är det nästan enbart Goodreads. Jag brukade vara en manisk citatsamlare men det har jag blivit sämre på. Jag gillar dina idéer - det ska vara så lätt och snabbt som möjligt. Det är faktiskt ganska svårt att ta paus i en spännande bok för att skriva ner citat (eller ens ta en bild!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, dessvärre verkar det inte gå nåt vidare med mitt nya sätt heller, dock klart bättre än innan... Får finslipa vidare på mina idéer.

   Radera
 2. Vad härligt kreativt det låter! Jag har alltid hyst ett visst motstånd mot vissa (ganska random) grejor lite bara för att (ingen aning om varför egentligen) och det här med att skriva ner vad jag har läst har alltid varit en sån grej. För ett år sen började jag däremot skriva upp hur många böcker jag har läst, också synnerligen oklart varför, så det gör jag nu. Fast ditt sätt låter tusen gånger roligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt kreativt! Det som är jobbigt är att hålla upp det... Nu ligger jag back med mina bilder igen, men när jag väl sätter mig ner och tar mig tiden är det kul. Läxan i detta är kanske att jag helt enkelt måste ta mig mer tid?

   Radera