söndag 4 februari 2018

Om kreativitet och sorg


George Saunders har öppnat ögonen för mig om vad fiktionen kan göra. Om hur en roman kan se ut. Han spräcker ramar och experimenterar. Visar att en roman, en historia, har inga gränser för hur den kan berättas. Så länge historien går fram och berör kan formatet se ut hur som helst.

När jag läste ovan passage hade jag många tankar. Om hur vackert det var. Och är. Att vi alla i livet har sorg. Om vi inte har upplevt det så kommer vi att göra det. Det är så livet är uppbyggt. Trots våra olikheter har vi sorgen, livet och döden gemensamt oavsett var vi är födda, socioekonomisk status, sexuell läggning, könstillhörighet och vilken religion vi väljer att tro på. Alla dessa tankar cirkulerade i mitt huvud och jag tänkte att detta måste jag skriva om, men "det gör jag imorgon". Jag borde ha lärt mig; tankar, precis som drömmar, försvinner fort och efter dem lämnas en känsla av tomhet. En känsla av att man har glömt något viktigt. Och ja - en sorg.

Från och med nu måste jag försöka skriva ner mina tankar direkt när jag har dem, oavsett hur jobbigt det känns att plocka fram anteckningsblock och penna. Det är faktiskt inte en så stor grej att göra. Ett anteckningsblock och en penna har jag alltid med mig (och de är inte beroende av laddare och el som alla andra prylar nuförtiden).

Från och med nu ska jag sträva efter att skriva mer. Inga "regler", bara skriva ner mina tankar så att de inte går förlorade och jag lämnas med känslan av att ha glömt något viktigt, känslan av tomhet och känslan av sorg över det som gått förlorat.

-----

Lincoln in the Bardo är den amerikanska författaren George Saunders första roman. Tidigare har han skrivit många uppmärksammade novellsamlingar. Boken handlar om tiden då Abraham Lincolns son Willie dog och hur både Lincoln och Willie hanterar sorgen, Lincoln som lämnas kvar och Willie som hamnar i bardo - det som man inom buddismen kallar övergången mellan liv och död. Lincoln in the Bardo släpps på Albert Bonniers förlag i maj med namnet Lincoln i bardo i översättning av Niclas Nilsson. Lincoln in the Bardo var även 2017 års vinnare av Bookerpriset. Den råkar dessutom ha seglat upp som en av mina favoritböcker någonsin, så gör dig själv en tjänst och läs detta mästerverk.

Lincoln in the Bardo
George Saunders
Random House
2017

Lincoln i bardo
George Saunders
Översättning: Niclas Nilsson
Albert Bonniers förlag
2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar