söndag 11 februari 2018

En form av mindfulnessI början skriver Yiyun Li om före- och efterbilder och hur hon var fascinerad av dem. Hur de liksom suddar ut nuet och hur de visar en början och ett slut. Det tilltalar oss att vi alltid längtar till slutet, till målsnöret (tänk till exempel på alla viktminskningsinstagrams, klickartiklar om hur man får den nya kroppen och hur de ofta visar före- och efterbilder). Men då missar vi ju själva nuet; det som Li beskriver som "the muddled in-between". Karin Boye skrev dikten "I rörelse" 1927:


Och det är ju själva "in-betweenet" som är det viktiga. När man väl når målet, ett "efter" så är man ju inte mätt ändå. Mot slutet verkar Li ändå komma fram till att det är ingentinget i mitten som vi måste använda oss av. Nuet må se ut som ingenting, men det är allt som vi i slutändan har. Sedan är det klart att vi genom att föra anteckningar och dagböcker kan tala till ett framtida jag - det är genom att vi skriver i nuet som vi också kan skriva till våra framtida jag genom att våra anteckningar sparas och det måste ju ändå räknas som någon form av magi? Att leva i nuet och fokusera på det gör också att vi uppskattar det istället för att leva eller längta till en hypotetisk framtid. Vi kan endast kommunicera med framtiden genom det vi gör i nuet som sedan lämnas kvar. Varför leva för en framtid, ett "efter", när vi ändå inte vet vad det innebär? Det enda vi har att använda oss av är nuet. Varför slösa bort det genom att fokusera på annat? Det är trots allt nuet, resan, törsten som är det största.

-----

Dear Friend, from My Life I Write to You in Your Life är en memoar av den amerikanska författaren Yiyun Li. Boken består av små essäer om kreativitet och skrivande under de år som hon också var sjukskriven för depression. Jag kan inte hitta någon information om att den kommer att släppas på svenska.

Dear Friend, from My Life I Write to You in Your Life
Yiyun Li
Random House
2017
Information | Book Depository | Adlibris | Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar